Zaan­kwartier

“De nieuwe invulling van het voormalige Meneba-complex biedt een ongekende kans het terrein te transformeren van een bedrijventerrein naar een nieuw dynamisch woon- en werkgebied met een industrieel karakter, waar verbindingen samenkomen en nieuwe ontmoetingen mogelijk zijn.”

Mecanoo Architecten

Inspire­rende wijk

Zaankwartier wordt een bruisende, inspirerende wijk, waar wonen, werken en genieten hand in hand gaan. Er is plek voor ruim 700 woningen. De locatie is ronduit geweldig: direct aan het water met groots uitzicht op de natuur. Alkmaar, Zaandam en Amsterdam liggen binnen handbereik. Verbinding en ontmoeting staan centraal in Zaankwartier, waar groen en levendigheid elkaar afwisselen. Beeldbepalende monumenten krijgen een nieuwe bestemming en zorgen dat de nieuwe toekomst van Zaankwartier wordt gebouwd op de stevige grond van een rijk verleden.

Het plan

Direct aan de Zaan wordt een nieuwe toekomst gecreëerd met respect voor de geschiedenis. De perfecte combinatie van industrieel erfgoed en nieuwbouw, van historisch en modern. Het robuuste werkgebied dat sinds ongeveer 1860 in gebruik is, verandert in een inspirerende wijk. Echt een plek om te wonen, te werken en te genieten van het leven.

historie

Zaankwartier is een gebied met een rijke historie. Een die teruggaat naar de tweede helft van de negentiende eeuw, toen Wessanen & Laan op dit terrein stoomoliefabriek De Tijd bouwde en enige tijd later stoommeelfabriek De Vlijt.  In 1992 kwam de graandivisie van dit bedrijf in handen van Meneba, die er bakkerijgrondstoffen en -benodigdheden ging produceren. In de afgelopen eeuwen hebben vele duizenden Zaankanters hier gewerkt.

Planning

De komende jaren werken we hard aan de ontwikkeling van Zaankwartier. De realisatie van deze nieuwe wijk zal in meerdere fases gebeuren met respect voor het industrieel erfgoed.

PARTICIPATIE­TRAJECT

Het oude Meneba-complex wordt een levendig woongebied met ruimte voor ondernemers en voorzieningen voor de buurt. Veel waarde hechten we aan de wensen en ideeën van omwonenden, ondernemers en lokale organisaties. Daarom vroegen we hen vanaf het begin mee te denken.

Interesse In het Zaan
kwartier?

Heb je interesse in één van de koop- of huurwoningen in deze nieuwe wijk? Of ben je op zoek naar een ruimte om te ondernemen? Meld je aan en maak je persoonlijke wensen kenbaar. Wij houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen en mogelijkheden.

Woon of werk je in de buurt en wil je op de hoogte blijven van de (bouw)werkzaamheden op deze locatie? Laat dan ook je gegevens achter. We zorgen dat je goed geïnformeerd blijft.