Maak kennis met Erwin Kiela

23 februari 2023

Erwin Kiela deelt een rijke geschiedenis met de voormalige meelfabriek in Wormerveer. Hij was hier ruim 30 jaar werkzaam, eerst als procesoperator en later als bedrijfsleider. Erwin is sinds oktober 2020 als enige werknemer van de voormalige meelfabriek overgebleven bij de nieuwe ontwikkeling van het Zaankwartier.

Erwin Kiela

Hoe het begon
Erwin begon zijn carrière in 1984 als veevoedertechnoloog bij een veevoederbedrijf in Alkmaar. Hij was toen 20 jaar oud en het plan was dat hij hier uiteindelijk zijn vader zou opvolgen als bedrijfsleider. Erwin vertelt dat het zwaar werk was in de veevoederfabriek “Ik liep de hele dag met zakken naar machines die op 4 hoog stonden in een gebouw waar geen lift was. Het was alleen maar trappen lopen, zwaar maar mooi werk.” 

Het roer om
In 1988 verkeerde het veevoederbedrijf in zwaar weer en moest het zijn deuren sluiten. Erwin zijn loopbaan liep anders dan gedacht. “Ik werd gevraagd om te komen werken in de naastgelegen meelfabriek in Alkmaar. Eigenlijk wilde ik naar Friesland verhuizen om daar bij een ander veevoederbedrijf aan de slag te gaan. Omdat de meelfabriek mij een mooi voorstel deed, besloot ik om het roer om te gooien en aan de slag te gaan als procesoperator bij de meelfabriek in Alkmaar. Hier was ik verantwoordelijk voor het hele proces dat nodig is om meel te produceren, tot aan het afleveren ervan.”

Van procesoperator naar bedrijfsleider
In 1990 werd de meelfabriek in Alkmaar overgenomen door Meneba en in 1991 werd besloten om de productie van de meelfabriek uit Alkmaar naar de Meneba meelfabriek in Wormerveer te halen. Vanaf 1992 vervolgde Erwin zijn functie daar als procesoperator. “Ik werkte 10 jaar als procesoperator bij Meneba. Daarna werd ik assistent molenaar, vervolgens hoofd operations en uiteindelijk werd ik na een grote reorganisatie in 2012 bedrijfsleider.”


"Het is mooi dat een stukje geschiedenis hier wordt achtergelaten en samenkomt met de toekomst"


Teruglopende productie
Toen Erwin in 1992 bij Meneba begon, werkte hij daar samen met zo’n 150 collega’s. Doordat de productie in de loop van de jaren steeds verder terugliep, werkte Erwin er op het laatst samen met 14 collega’s om wat er nog over was van de meelfabriek draaiende te houden. “Op het laatst draaide er enkel nog de toastlijn en meergranenlijn. In september 2020 werden deze twee lijnen ook stilgezet en verplaatst naar een andere locatie van Meneba in Rotterdam. De Meneba meelfabriek in Wormerveer sloot toen definitief zijn deuren. En ondanks dat we allang wisten dat dit moment eraan zat te komen was het toch wel even slikken.”

Een stukje geschiedenis komt samen met de toekomst
Na het sluiten van de Meneba meelfabriek is Erwin gevraagd om aan de slag te gaan als site manager, voor de ontwikkeling van het toekomstige Zaankwartier. “Toen ik gevraagd werd om hier aan de slag te gaan als site manager moest ik wel even wennen aan het idee. Maar ik kan nu wel zeggen dat ik het heel erg leuk vind! Ik merk dat mijn kennis zeer waardevol is voor de projectgroep. Tegelijkertijd vind ik het fijn om via hen ook weer nieuwe kennis op te doen. Daarbij vind ik het goed dat er nieuwe woningen gebouwd worden op deze plek, want dat is hard nodig. Het is mooi dat een stukje geschiedenis hier wordt achtergelaten en samenkomt met de toekomst!”

Lees hier meer over de geschiedenis van het Zaankwartier

meer nieuws
Industrie

26-10-2023

Nieuw aanbod in Zaankwartier

De woningmarkt is enorm in beweging en het inspelen op de enorme behoefte aan betaalbare woonruimte is een absoluut speerpunt voor Van Wijnen. Daarom gaan we in de huursector en de koopsector een uitgebreid aanbod van betaalbare en duurzame woningen presenteren.

Erwin Kiela

23 februari 2023

Maak kennis met Erwin Kiela

Erwin Kiela is site manager van het Zaankwartier en was hier ruim dertig jaar werkzaam, eerst als procesoperator en later als bedrijfsleider. Erwin is sinds oktober 2020 als enige werknemer van de voormalige meelfabriek overgebleven bij de nieuwe ontwikkelingen van het Zaankwartier.